Adaptacija potkrovlja Ytong-om

potU skladu sa vremenom, potrebama savremenog društva i iskorištavanjem svakog kvadrata koje nameću razne okolnosti, mijenjaju se i zahtjevi stanovanja. Stambeni prostor često je ograničen mnogim faktorima kao što su prenaseljenost urbane sredine, preseljenja zbog posla, privremeni boravak, ali i budžet kao jedna od najbitnijih stavki, pa se tako veoma često susretnemo i sa prostorima u potkrovlju koja mogu da budu prostor sa različitom namjenom, stambenom, ali i radnom. Ujedno ovo je prostor koji je pogodan za sve vrste, ali i za adaptaciju, obnovu i preuređenje.

U skladu sa vremenom, potrebama savremenog društva i iskorištavanjem svakog kvadrata koje nameću razne okolnosti, mijenjaju se i zahtjevi stanovanja. Stambeni prostor često je ograničen mnogim faktorima kao što su prenaseljenost urbane sredine, preseljenja zbog posla, privremeni boravak, ali i budžet kao jedna od najbitnijih stavki, pa se tako veoma često susretnemo i sa prostorima u potkrovlju koja mogu da budu prostor sa različitom namjenom, stambenom, ali i radnom. Ujedno ovo je prostor koji je pogodan za sve vrste, ali i za adaptaciju, obnovu i preuređenje.

Građevinski materijal poput YTONG-a u ovom slučaju predstavlja idealno rješenje iz mnogih razloga. Dostupnost, cijena, pogodnost za oblikovanje, termoizolacione specifikacije, postizanje estetskog efekta, i sl, samo su neki razlozi zbog kojih YTONG predstavlja odličan izbor.

Za preuređenje, adaptaciju i obnovu potkrovlja sa YTONG građevinskim materijalom neophodno je sljedeće:

Ytong zidne ploče čija je debljina 12,5 i 15 cm

Ytong ploče debljine 5 i 7,5 cm

Nadvoji odgovarajućih dimenzija

Ytong tankoslojni malter ili Ytong Dryfix ljepilo

Ytong alat za rad i oblikovanje

Multipor – toplotno izolaciona ploča

Multipor laki malter

Tekstilno – staklena mrežica

pot2

 

Postupak uređenja prostora sa YTONG-om

Potkrovlje koje je neiskorišteno nudi niz mogućnosti sa kojima može da se dobije veoma praktičan, funkcionalan i moderan prostor. Gotovi svi radovi mogu da se izvedu sa Ytong sistemom, jer predstavlja jednostavnu i „suhu“ gradnju. Kako se najčešće javlja potreba da se izgrade pregradne stijene, adaptira sanitarni čvor ili kupatilo, obrade zidne površine ili izvrši izolacija, sve navedeno rješava se upotrebom Ytong-a bar u nekim segmentima. Najbolje rješenje u ovu namjenu predstavljaju Multipor termoizolacione ploče. Ujedno Ytong predstavlja odlično rješenje za oblaganje raznih instalacijskih vodova, za izradu kamina, i sl, jer od ovog materijala zaista je moguće izrađivati nemjerljivo veliki broj i različite vrste namještaja.

 Pregradni zidovi od Ytong materijala

Pregradni zidovi od Ytong-a više predstavljaju međuzidove jer imaju masu, te se mogu postavljati u prostor koji je već opremljen. Pritom, i ovdje ne treba zaboraviti na činjenicu da je gradnja Ytong materijalom veoma suha i čista, pa tako bezbjedno po druge stvari u enterijeru možete da radite bilo šta.

Za pregradne zidove potrebno je sljedeće:

Ytong zidne ploče debljine 10, 12,5 i 15 cm (ukoliko postavljate instalacije bilo bi dobro da zidne ploče budu debljine 12,5 cm)

Ytong tankoslojni malter  ili Ytong Dryfix ljepilo

Poliuretanska pjena za popunjavanje diletacija

Ytong alat

Postupak:

Prije samog zidanja Ytong blokovima po zidnoj površini neophodno je nanijeti podlogu čija minimalna debljina treba da iznosi 2 cm, a potom u oba smjera, uzdužno i poprečno, pomoću labele izravnati podlogu. Zidanje se započinje tako što se zidne ploče prvo postavljaju na krajeve, a na taj način one su orjentir za postavljanje prvog reda na zidu. Na vertikalne spojne površine zidnih ploča nanosi se tankoslojni malter, a umjesto njega može da se upotrijebi i Dryfix ljepilo. Nakon što su postavljene, ploče međusobno treba da se učvrste gumenim čekićem, a isto tako neophodno je ploče učvrstiti i na produžni malter. Zadnji red se završava 2 cm ispod krovne konstrukcije, a međuprostor i okomiti diletirani spojevi popunjavaju se poliuretanskom pjenom.

pot3

Spajanje dva različita zida – Ytong zida i zida od drugačijeg materijala

U ovakvim slučajevima kada se spajaju dva različita zida, neophodno je da se svaki treći ankeriše. Ovo se radi okruglim ili namjenskim pocinčanim elastičnim ankerima ili okruglim željezom, a otvoru koji je je prethodno izbušen u tvrđem materijalu i izdubljenom utoru u Ytongu. Spojni utor može da se izradi namjenskim strugalom. Sama udaljenost zidova vertikalno može da iznosi najmanji 1 centimentar pošto se ti diletirani spojevi na kraju popunjavaju poliuretanskom pjenom. Ukoliko su ipak oba zida od Ytonga, i osnovni i pregradni, dovoljno je da se samo povežu pocinčanim elastičnim ankerom.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *