Garažna vrata

garaza1Garažna vrata danas postoje u različitim oblicima, izrađena od različitih materijala i različitim funkcionisanjem. Veća vrata se najčešće izrađuju od nekoliko spojenih ploča koje se rolaju preko stropa garaže ili iznad vrata, zatim postoje vrata koja imaju operativni mehanizam, odnosno oprugu ili protivtetžu koja je neophodna za savijanje vrata, a to sve kako bi se olakšalo funkcionisanje za čoveka, te kako bi uz minimalan ljudski napor bilo omogućeno funkcionisanje vrata.Garažna vrata danas postoje u različitim oblicima, izrađena od različitih materijala i različitim funkcionisanjem. Veća vrata se najčešće izrađuju od nekoliko spojenih ploča koje se rolaju preko stropa garaže ili iznad vrata, zatim postoje vrata koja imaju operativni mehanizam, odnosno oprugu ili protivtetžu koja je neophodna za savijanje vrata, a to sve kako bi se olakšalo funkcionisanje za čoveka, te kako bi uz minimalan ljudski napor bilo omogućeno funkcionisanje vrata.

 

Danas se sve ređe vrata izrađuju od drveta ili metala, a sve češće od PVC materijala, koja su iz više razloga postala praktična, sigurna i funkcionalna, uz mnogo manja materijalna ulaganja.Pritom, veoma je bitna činjenica i toplotna izolacija, koja je podjednako bitna za automobil, ali i druge svrhe.
Istorijska priča garaže i njenog nastanka datira iz davnog vermena, još od 450 godina pre Hrista, i već tada u njima su čuvana tadašnja prevozna sredstva, a u SAD-u su postala popularna početkom 20. veka. U to vreme započinje masovna izgradnja i proizvodnja garažnih vrata, a dokazi o tome mogu se naći u katalogu koji datira iz 1906. godine. Razvoj i usavršavanje garažnih vrata otada je veoma napredovao, a prva jednodelna vrata izradio je Rhead u SAD-u 1935. godine.

garaza2
Ova tzv. panel pojedinačna vrata sastoje se iz jedne monolitne ploče, a ona se iz zatvorenog položaja jednog panela savijaju prema gore i prema dole, pa se luk stvara delimično izvan garaže.

gar2
Sekcijska garažna vrata sastoje se iz više panela, u proseku od tri do osam, a pomeraju se gore i iznad glave, a ona imaju mnogo prednosti u odnosu na jednopanelna monolitna vrata. Ona ne zahtevaju bilo kakav prostor izvan garaže, a ona su i mnogo pouzdanija. Mogu da se izrađuju od različitih materijala, među kojima su čelik, aluminij, drvo, bakar, staklo, vinil (polietilen), itd.
Rolo garažna vrata ili vrata na rolanje najčešće se izrađuju od valovitog čelika, a najčešće od istog materijala kao i krovni prozori.Standardna rolo garažna vrata poseduju unapred ugrađenu oprugu unutar mehanizma vrata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *