GPS za početnike

gpsGPS je skraćenica za Global Positioning System, i predstavlja mrežu satelita koji kontinuirano šalju informacije koje su kodirane,  a na osnovu kojih se precizno može odrediti gde se tačno nalazite bez obzira na bilo koju zemlju sveta. Zasniva se na skupini satelita Ministarstva odbrane SAD-a koji neprestano kruže oko Zemlje, a sami sateliti šalju veoma slabe radio signale koji na taj način omogućuju GPS-prijemniku da odredi svoj trenutni položaj na Zemlji.

Da li ste zalutali u nepoznatom gradu tražeći ulicu, restoran, ili poznati park? Našli ste odlično mesto za ribolov, ali ste zaboravili koji to put vodi do njega. Treba da se vratite do vašeg automobila, a ne znate gde je to tačno parkiran? Pogrešili ste smer u vožnji automobilom?

GPS upravo služi da rešava takve probleme. Sa ovim prijemnikom u svako doba možete u principu da znate gde se nalazite na planetarnom nivou. Uz sve brži stil života, hod u korak sa tehnologijom, nedostatak vremena i potreba da što brže stignete, GPS prijemnik postaje nezaobilazna stvar koja uveliko olakšava sve ove potrebe, a njegova upotreba svakim danom sve više postaje uobičajenija.

Šta je GPS?

GPS je skraćenica za Global Positioning System, i predstavlja mrežu satelita koji kontinuirano šalju informacije koje su kodirane,  a na osnovu kojih se precizno može odrediti gde se tačno nalazite bez obzira na bilo koju zemlju sveta. Zasniva se na skupini satelita Ministarstva odbrane SAD-a koji neprestano kruže oko Zemlje, a sami sateliti šalju veoma slabe radio signale koji na taj način omogućuju GPS-prijemniku da odredi svoj trenutni položaj na Zemlji.

gps1

Ono što verovatno mnogi ne znaju jeste da je GPS nastao pre svih ličnih računara, a njegovi dizajneri nisu znali da predvide datum kada ćemo uz veoma male prenosne GPS-prijemnike, teške svega nekoliko stotina grama, moći u svakom trenutku znati gde se tačno nalazimo, sve koordinate našeg položaja, geografsku širinu i dužinu, grad, ulicu, i mnoge druge detalje.

Osnovna prvobitna namena bila je vojna primena, gde su GPS-prijemnici pomagali navigaciji, artiljeriji, rasporedu vojnih trupa, itd. Ipak, 1980. Godine doneta je odluka u kojoj se GPS dozvoljava i civilnom stanovništvu, pa tako danas GPS može da poseduje svako ko poželi, a ono što je bitno jeste da se ovaj sastav može i besplatno koristiti.

gps2

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *