Hosting – šta je to?

hostHosting predstavlja servis, tj. usluge koji plaćate hosting provajderu koji ste odabrali. Ono što time dobijate je određeni prostor koji u stvari tako zakupljujete u njegovom serveru (računaru). Taj virtuelni prostor služi vam za web sajt, ali da bi isti bio na internetu, računar gde se vaš web sajt nalazi, odnosno server, mora stalno da bude povezan sa internetom.

Profesionalci u ovom poslu, odnosno hosting provajderi imaju servere koji su veliki i moćni, te oni hostuju vaš sajt i obezbeđuju da on bude neprekidno online, odnosno vidljiv za posetioce.

Hosting predstavlja servis, tj. usluge koji plaćate hosting provajderu koji ste odabrali. Ono što time dobijate je određeni prostor koji u stvari tako zakupljujete u njegovom serveru (računaru). Taj virtuelni prostor služi vam za web sajt, ali da bi isti bio na internetu, računar gde se vaš web sajt nalazi, odnosno server, mora stalno da bude povezan sa internetom.

host1

Profesionalci u ovom poslu, odnosno hosting provajderi imaju servere koji su veliki i moćni, te oni hostuju vaš sajt i obezbeđuju da on bude neprekidno online, odnosno vidljiv za poestioce.

Pre svega, ono što treba da uradite ako ste uplatilil domen i hosting, jeste da domen povežete sa hostingom. Ovaj proces ne obavlja se tako što ćete je sami i ručno uraditi, nego će vam to uraditi provajderi. Mnogi provajderi za svoje klijente ovo obavljaju besplatno, odnosno besplatno vrše usluge zakupljivanja domena, izbor hostinga, kao i njihovo povezivanje.

Dakle, internet predstavlja globalnu računarsku mrežu čija je uloga da povezuje računare, manje i veće računarske mreže, i to sve pomoću jedinstvenog protokola. Globalna računarska mreža se sastoji od nekoliko miliona korisnika manjih mreža a koje između sebe razmenjuju podatke i celokupne usluge, kao što su prenos datoteka, slanje i primanje mailova, world wide web, itd.

Šta znači skraćenica www?

Skraćenica www ili World Wide Web predstavlja sistem dokumenata koji su međusobno povezani, a samo je jedan od servisa interneta. Dokumenti mogu da sadrže tekst, grafiku ili neki drugi sadržaj. Informacije koju se nalaze na webu uglavnom se i prezentuju pomoću ovih dokumenata koji čine sadržaj neke web stranice. Sve web stranice čuvaju se na računarima, a oni se nazivaju web serveri. Računari koji pristupaju dokumentima na serverima nazivaju se web klijenti, a web stranice vam prikazuju web preglednici. Neki od najpoznatijih su Internet Explorer, Safari, Opera, Firefox…Web preglednik šalje zahtev web serveru za dohvatanje stranice pomoću web adrese.

host2

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *