Ko upotrebljava GPS – navigacioni sistem

gpsPrimena GPS – prijemnika je raznovrsna, na kopnu, moru, zraku, a omogućava da se zabeleže sve kote i tačke na Zemlji i tako pomogne navigacionom sistemu koji onda usmerava kako do njih da se dođe. Primena GPS-prijemnika moguća je gotovo svuda, osim na mestima gde se javlja nemogućnost prijem signala, kao što su tuneli, pećine, garaže, podzemne lokacije, unutar zgrada, te na lokacijama ispod vode.

Primena GPS – prijemnika je raznovrsna, na kopnu, moru, zraku, a omogućava da se zabeleže sve kote i tačke na Zemlji i tako pomogne navigacionom sistemu koji onda usmerava kako do njih da se dođe. Primena GPS-prijemnika moguća je gotovo svuda, osim na mestima gde se javlja nemogućnost prijem signala, kao što su tuneli, pećine, garaže, podzemne lokacije, unutar zgrada, te na lokacijama ispod vode.

Ipak, najčešća primena ovog navigacionog sistema je u vazduhu, a na moru GPS obično upotrebljavaju rekreativni nautičari, te ribolovci entuzijasti.

Primena GPS-a na tlu je mnogo raznovrsnija,  a naučnici veoma često upotrebljavaju njegovu mogućnost preciznog merenja vremena, kao i iz mnogih drugih razloga. Oni koji se bave geodetskim poslovima, GPS upotrebljavaju kako bi povećali obim svog rada.

gps1

Kada je u pitanju preciznost, GPS daje veoma tačne informacije, gde se podrazmeva tačnost bolju od jednog metra, dok neki skuplji sastavi mogu dati informacije koje su tačne čak u opsegu veličine jednog centimetra.

Postoji veliki broj mogućnosti upotrebe GPS-a, a ovaj navigacioni sistem postaje sve popularniji i kod biciklista, lovaca, planinara, skijača, i sl.

GPS sve više postaje i uobičajeno u automobilu, a čak i oni najjednostavniji omogućavaju pozivanje pomoći u slučaju hitne potrebe na cesti šaljući trenutni položaj u dispečerski centar. Neki malo sofisticiraniji sastavi mogu da pokažu i poziciju i položaj vozila na elektroničkoj karti gde daju vozačima mogućnost da trenutno obilježe svoj položaj, te potraže neku adresu, ulicu, restoran, hotel, ili bilo koje drugo odredište. Neki navigacioni sastavi mogu automatski da kreiraju rutu i tako daje uputstva za svako skretanje do traženog položaja.

gps2

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *